Lezing: Bruxelles....ma belle? door Hans Vandecandelaere

Lezing: Bruxelles....ma belle? door Hans Vandecandelaere

op 21 oktober 2023 om 19:02

Journalist Hans Vandecandelaere verbloemt de problemen van Brussel niet – huisvesting, armoede, gezondheidszorg, cultuurleven, onderwijs, opvoeding, religie, economie, ouder worden en jong zijn in Brussel – maar blijft er zich niet in vermeien.                                                                         

De hamvraag: ‘Als het verschil de norm is, wat houdt de stad dan samen? ‘  

Hans comp Met een oneindige reeks sprekende foto’s spit hij de veranderingskrachten naar boven die uit die stad en haar burgergroepen naar boven borrelen. Achter de woningtekorten, de armoede, de overbelaste gezondheidszorg, vindt hij verhalen van burgerinitiatieven die autoluwe zones realiseren, scholen die jongeren leren samenleven, groepen die door de dialogeren de publieke ruimte weer netjes en van iedereen maken. Als diversiteit de norm is - en met 74% inwoners die van dicht of van ver een buitenlandse origine hebben ìs dat de norm - vallen tal van samenlevingsproblemen weg, is zijn stelling. Een verhaal met veel humor én visie dat de problemen erkent maar toch hoop geeft en dat Herentals ook af en toe kan inspireren. Inleidster Nadia Verbeeck, een Herentalse die gepokt en gemazeld is in de Vlaamse culturele scène van Brussel, beaamde zijn stellingen.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit