Erfgoed in Turnhout.

Erfgoed in Turnhout.

op 13 maart 2024 om 19:28

Map Turnhout grl 5Geleid bezoek aan het "Meduceum" en het "Kasteel van de Hertogen van Brabant" (Gerechtshof) in Turnhout.

 

Meduceum comp 4Gerechtshof Comp 4Onze dag begon met een bezoek aan het Meduceum, een intrigerend Medisch Educatief Museum. De collectie, samengesteld door gasthuiszuster Alena, toont de evolutie van medisch en verpleegkundig materiaal. Een bijzonder hoogtepunt was het inzicht in het leven en de prestaties van dokter Paul Janssen.

Na ons bezoek aan het Meduceum en een lekker etentje in Resto "Kontoer", gingen we verder naar het Kasteel van de Hertogen van Brabant. Dit indrukwekkende kasteel, omringd door een slotgracht, ligt in het hart van Turnhout. De geschiedenis ervan gaat ver terug, tot in de 13e eeuw toen het nog diende als jachtverblijf voor de eerste hertog van Brabant. Gelukkig kocht de provincie het kasteel en liet het restaureren door Jules Taeymans. Sinds 1936 is het een geklasseerd monument en doet nu dienst als Gerechtshof.

Onze dag in Turnhout was een boeiende mix van medische geschiedenis en historische pracht. 

 

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit