Schilderswandeling in Wechelderzande.
Het kleine Wechelderzande wereldberoemd? Op het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw was Wechelderzande een godvergeten Kempisch dorp, bijna onbereikbaar...De rust, de omgeving en het licht oefenden een grote aantrekkingskracht uit op de beste kunstschilders van die tijd. Ze vormden de Wechelse schilderschool of -kolonie.
Met een wandeling van 6 km zette Jan Van Giel het rijke schildersverleden van Wechelderzande in de kijker. Jan Van Giel is de zoon van kunstschilder Frans Van Giel (1892-1975) , hij wordt schilder van de Kempen genoemd. Hij schilderde portretten en landelijke en religieuze taferelen. Frans vestigde zich in Wechelderzande en is daar begraven. Omstreeks 1900 was Wechelderzande de verblijfplaats van meerdere kunstenaars: Adriaan Jozef Heymans, Jaak Rosseels, Florent Crabeels, Isidoor Meyers en schilder-architect Henry Van de Velde. Ze toonden in hun werken veel belangstelling voor het Kempische landschap met de heide en de korenvelden. Zo ontstond er een kunstenaarskolonie, ‘ De Wechelse school ‘. Wechelderzande wordt daarom wel eens het schildersdorp genoemd.
Dankzij de zeer uitgebreide kennis van Jan Van Giel leerden we heel wat bij over de ‘Wechelse school’. Met een gezellige babbel in FloRik sloten we deze leerrijke namiddag af.