Het kleine Wechelderzande wereldberoemd?
Op het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw was Wechelderzande een godvergeten Kempisch dorp, bijna onbereikbaar, maar prachtig gelegen temidden van uitgestrekte heidelandschappen met vennen en poelen, bossen, moerassen en duinen en armtierige - en dus schilderachtige - boerderijtjes. De lucht was er nog niet vertroebeld; het licht had er nog vrij spel.
De rust, de omgeving en het licht oefenden een grote aantrekkingskracht uit op de beste kunstschilders van die tijd. Ze vormden de Wechelse schilderschool of -kolonie. Zelfs de wereldbefaamde Henri Van de Velde, architect maar ook schilder, had vier jaar lang een logement in herberg “De Keizer”. Spilfiguur van de Wechelse school was Adriaan Jozef Heymans, grondlegger van het neo-impressionisme in België. Hij trok veel collega's mee naar Wechel.
De Wechelse Schilderswandeling doen we op 8 mei en 15 mei telkens om 15 uur, o.l.v. Jan Van Giel, zoon van schilder Frans Van Giel. De wandeling is bijna 6 km lang en duurt twee uur. De wandeling vertrekt aan Hof d' Intere (Pastorijstraat 2, Wechelderzande) en kruist onderweg tal van infoborden over de Wechelse school. We sluiten af met een drankje. Wie wil, kan mee dineren in "Resto Nikoty", Visbeekbaan 5, Wechelderzande.