Lezing: De heetste momenten van de Herentalse brandweer.

Lezing: De heetste momenten van de Herentalse brandweer.

op 12 november 2023 om 19:56

Ons bestuurslid Jan Peelaerts, voormalig brandweercommandant, zag in zijn 40-jarige loopbaan zijn korps veranderen: van een groep vrijwilligers tot een professioneel team.

Organisatie: DF- Herentals - Herentaldum.

Brandweer JP 1Ons bestuurslid Jan Peelaerts, voormalig brandweercommandant, zag in zijn 40-jarige loopbaan zijn korps veranderen: van een groep vrijwilligers tot een professioneel team. Die brandweerlieden kregen destijds ook maar een symbolische vergoeding en een heel beperkte opleiding. De uitrusting en het materiaal waren ook erg beperkt. Vandaag is dat op alle vlakken veel beter. Ook de brandpreventie maakte een groeiproces door. Door het ontbreken van goede preventie liep er destijds veel fout, met grote branden tot gevolg. Zeker in de industrie worden er nu veel meer brandpreventieve maatregelen getroffen. Tijdens zijn voordracht presenteerde Jan ook een overzicht van de grootste branden die ons stadje troffen in de loop der tijden en ook de laatste decennia.

In zijn boek “200 jaar brandbestrijding in Herentals” (uitg. Herentaldum) kan men lezen hoe de brandweer evolueerde van de late middeleeuwen tot nu, hoe het korps zich aanpaste, hoe het materiaal, het wagenpark en de kazerneringen mee evolueerden. Het boek bevat een overzicht – met onnoemelijk vele illustraties - van alle grote branden waarover informatie kon worden teruggevonden.         

Kortom 200 jaar geschiedenis in een prachtig geïllustreerd boek.

 

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit